16. Cake

Nadat Joris voor de eerste keer was geweest, stuurde hij me diezelfde week nog een mailtje waarin hij vertelde wat de sessie met hem had gedaan. Hij stuurde een plaatje mee, zo eenvoudig: een liggend paard en een zittend jongetje, wit-beige achtergrond, zwarte lijnen, engelse tekst. Voor de (her)kenners onder jullie: ja, natuurlijk eentje van Charlie Mackesy. Het advies van het paard aan het jongetje was “don’t measure how valuable you are by the way you are treated”

We correspondeerden nog wat over het plaatje, de eenvoud ervan en de kracht. En over de wijze woorden van het paard en waarom hem dit raakte. Ik vertelde Joris dat ik het boek in mijn bezit had en dat zo vele plaatjes eruit me intens kunnen ontroeren. Charlie is vrijwel altijd raak. Ik besloot Joris de volgende sessie te verrassen door hem het boek te lenen. Hij was er heel prettig door verrast en nam het dankbaar aan. De sessie daarna kwam er nog een plaatje ter sprake en er volgde nog een mailtje met een rake tekst van iemand anders. Zo waren er coachsessies en mailberichten en toch was het niet te veel. Het was mooi en paste gewoon goed. Het was een waardevolle aanvulling in zijn proces.

Vandaag, de laatste sessie voor mijn vakantie, geeft Joris mij het boek terug. Nee, hij is er nog niet klaar mee, nog lang niet! Maar hij had ergens in een laatje een boekenbon gevonden en hij is vastbesloten om het boek zelf aan te schaffen. Zo mooi vind hij het, zoveel haalt hij eruit. Hij bedankt me voor het lenen en noemt nog eens hoe bijzonder het is geweest dat dit boek dankzij mij en een simpel mailtje op zijn pad gekomen is. Dan haalt hij zijn hand door zijn haar, lacht even wat ongemakkelijk en zegt “ja, ik wou je nog wat vertellen, het is eigenlijk heel grappig” en terwijl hij vertelt, tekent hij met zijn handen een soort rechthoek in de lucht, die al gauw een cake blijkt te zijn “Ik had de vorige keer 2 stukken cake meegenomen voor hier, om samen op te eten, vanwege de mol uit het boek, hij heeft het immers altijd over cake. Ik wilde dat een beetje symbolisch doen, net zoals die mol, mijn problemen eens wat vaker oplossen met ‘cake’”hij tekende aanhalingstekens in de lucht “niet zo zwaar kijken maar iets vaker zoeken naar een wat luchtigere oplossing, net als de cake uit het boek. Volgens de mol is cake altijd de oplossing voor alle problemen. Maar aan het einde van de sessie ben ik het helemaal vergeten en zo heb ik  uiteindelijk thuis allebei de plakken zelf opgegeten.” Weer moet hij lachen “net als de mol, die maakt ook een cake voor iemand en eet hem dan zelf op, tot 3 x toe!” Nu lach ik ook en ik stem ermee in als hij zegt “maar ik denk eigenlijk nu, dat dat wel een positief teken is geweest”

Geef een antwoord