Coaching voor volwassenen

Naast het coachen van kinderen vind het ook ontzettend leuk en boeiend om jou als volwassene te  helpen. Ik werk veel aan de hand van het zenuwstelsel (fight/ flight, freeze) en mede dankzij de bijdrage van de paarden kan ik je goed helpen bij spanningsproblemen, burn-out, balans in je leven en evenwicht tussen denken en voelen. Voel je dus van harte welkom! Coaching met paarden is namelijk  ook zeer geschikt voor volwassenen.

Het kan zijn dat je ergens tegenaan loopt, dat je het ergens moeilijk mee hebt, alleen of samen. Of je hebt een lastige keuze te maken die je bezighoudt maar en je maar niet uitkomt. 

Maar ook als je juist iets moois in het verschiet hebt wat je nog concreter wil maken, of als je een samenwerking wil verbeteren, elkaar beter wil leren begrijpen, dan is coachen met behulp van paarden een uitermate goede keuze.

Ik heb het volgende te bieden:

Zoek je coaching specifiek gericht op het zenuwstelsel, bekijk dan mijn andere website: equi-natural.nl

Individuele coaching

In de huidige maatschappij nemen we onze beslissingen vooral vanuit het hoofd. Hoe we ons daarbij voelen is vaak van ondergeschikt belang. Door de ‘missing link’ tussen denken en voelen ontstaan vaak coachvragen.

Door je een activiteit met het paard aan te bieden, doe ik een beroep op je denken, maar ook op je doen (vaardigheden) en voelen. De leerervaring is juist zo krachtig omdat je vrijwel al je zintuigen inzet. Bovendien kun je meteen oefenen met ander gedrag omdat het paard daar direct feedback op geeft.

Het paard is altijd eerlijk in zijn reactie maar kan bij een nieuwe situatie ook weer ‘schoon’ reageren. Hij houdt niet vast, zoals wij mensen vaak doen, aan wat er daarvoor is gebeurd en heeft geen (voor)oordelen. Dat maakt dat het coachen met paarden heel veilig (zonder oordeel) voelt. 

Dankzij de feedback van de paarden leer je jezelf, je lichaam èn geest beter kennen en bovendien groeit je gevoel van acceptatie. Zachter worden voor jezelf is meestal een van de eerste stappen in het traject.

Relatiecoaching

Een relatiesessie hoeft niet persé voor twee geliefden te zijn. Het kan ook met een ouder of kind of met een vriend, vriendin of juist met je zakenpartner. Ook binnen de kindercoaching komt het regelmatig voor dat ik ouders of verzorgers vraag om een sessie mee te doen, om meer beeld te krijgen van de onderlinge band en de manier van communiceren met elkaar (zowel voor mij als ook voor zichzelf)

Doordat we veel met iemand optrekken komen we in vaste patronen. Dit is handig want voorspelbaarheid zorgt ervoor dat we niet steeds energie hoeven te gebruiken om opnieuw te bedenken hoe we met (een situatie met) de ander omgaan.

Diezelfde patronen kunnen er echter ook voor zorgen dat je vastloopt in je relatie of dat jullie samen ongemakken opmerken waar je graag verandering in zou willen aanbrengen.

Door de activiteit met het paard kunnen we de patronen snel herkennen, ervaar je wat voor invloed het heeft op je innerlijke belevingswereld en kun je samen oefenen met ander gedrag.

Teamcoaching

Misschien nog meer dan bij relaties vinden we vaste patronen in teamsamenwerking. Ze leveren veel op want met je eigen vaste rol weet je waar je aan toe bent. Maar vaste patronen kosten ook een hoop energie, met name omdat onbewuste, onuitgesproken opvattingen en drijfveren aan de patronen ten grondslag liggen.

Wanneer je met je team een activiteit met het paard krijgt aangeboden, komen er allerlei zaken uit het dagelijks leven aan de orde, zoals communicatie, assertiviteit, samenwerking, leiderschap. We gebruiken de activiteit met het paard als metafoor en kunnen zo gemakkelijk een transfer maken naar de alledaagse situatie. Zo worden we ons bewust van stukken van de ijsberg onder het wateroppervlak en kunnen we samen op zoek naar oplossingen of betere alternatieven voor de huidige praktijk.

Ik bied teamcoachtrajecten aan met en zonder inzet van paarden. Een aanmerkelijk deel van zo’n traject vindt plaats in de ‘normale’ werksetting. We gaan niet naar de hei maar we werken met elkaar aan de kennis en vaardigheden en aan de gewenste en ongewenste patronen binnen de setting waar we de verandering en verbeteringen willen doorvoeren. Maar een aantal keren in teamverband een dag of dagdeel aan het werk bij de paarden levert verrassende of verrassend snel inzichten op!

Ik ben gecertificeerd teamcoach. Ik volgde mijn opleiding bij Floor Daver en ik rondde deze af eind december 2020.

Heb je interesse in een teamcoach-traject of in een of meerdere teamsessies, vraag dan gerust naar een passend aanbod!

Twijfel je nog?

Twijfel je of paardencoaching geschikt is voor jou? Misschien herken je jezelf, of iemand die je kent, in één van onderstaande situaties.
 • Je loopt rond met een vraag, met twijfel of met onvrede
 • Je hebt hulp nodig bij rouwverwerking
 • Je kunt je keuzes prima beredeneren, maar toch lukt het niet om echt te veranderen
 • Je wil leren om je grenzen beter aan te geven of werken aan je weerbaarheid
 • Je loopt tegen iets of iemand aan en je weet niet hoe je het aan moet pakken
 • Je wil jezelf ontwikkelen maar je weet nog niet helemaal in welke richting
 • Je wil meer weten over je manier van communiceren
 • Je bent met je partner op zoek naar relatietherapie
 • Je vindt het maken van keuzes lastig
 • Je hebt een verlieservaring waar je het moeilijk mee hebt
 • Je wil leren omgaan met de emoties die je in jezelf voelt
 • Je hebt last van stress, burnout, overspannenheid, en/of slapeloosheid

Je wil een betere balans vinden, maar hoe?