Wat is paardencoaching eigenlijk?

Coachen met paarden. Het klinkt misschien zweverig, maar er is weinig meer down to earth dan dit.

Equine Assisted Coaching®, ook wel paardencoaching genaamd, is een methodiek waarbij paarden worden ingezet om jou als coachee de gelegenheid te bieden ervaringsgericht te leren en daarbij gebruik te maken van de feedback die je van het paard krijgt.

Een paard is een kuddedier en bovendien een vluchtdier. Hij ontleent zijn veiligheid aan de groep. Wanneer hij ogenschijnlijk rustig aan het grazen is op de open vlakte scant hij vrijwel onafgebroken zijn omgeving: is het hier nog veilig? Is er iets verdachts? Staan mijn maten er rustig bij of hangt er spanning? Liggen er wolven op de loer? Hij moet voortdurend kunnen vertrouwen op zijn zintuigen.

Deze fijnbesnaardheid maakt hem een expert in het lezen van jouw lichaamstaal. Hij is erg gevoelig voor jouw handelen en of dat past bij wat er in je omgaat.

Omdat het paard daar altijd heel direct op reageert heeft hij in de coaching een belangrijke signaalfunctie bij het bewust worden van lichaam en geest.

Daarnaast is het paard voor kinderen vaak een lief aaibaar maatje dat hen bijstaat en support tijdens de activiteiten.

Ervaringsgericht

In een coachsessie krijg je een activiteit aangeboden met het paard. Omdat je bezig bent, ervaar je wat er met je gebeurt en wat de effecten zijn van jouw gedrag op het paard. 

In plaats van enkel te praten over – kun je ervaren wat het effect is van je gedrag op jezelf en op de ander.

Ik help je, door middel van reflectievragen, met het bewust worden van je gedachten en gevoelens en om tot nieuwe inzichten te komen.

Oplossingsgericht

Equine Assisted Coaching® is een oplossingsgerichte methode. 

We gaan niet op zoek naar de oorzaken van het probleem. We kijken naar wat je in het hier en nu nodig hebt om het probleem op te lossen en er in de toekomst mee om te gaan.

Je komt dus niet op een bank te liggen, maar we gaan met z’n drieën aan de slag!

Cliëntgericht

De coachsessie staat in het teken van jouw coachvraag en jouw zoektocht naar antwoorden. Als coach ben ik flexibel en geef ik geen directieve sturing aan de sessie. Ik faciliteer jouw leerproces. 

Het kan wel zo zijn dat we een andere richting uitgaan dan de oorspronkelijke verwachting was. Het paard reageert namelijk altijd op wat er HIER en NU gebeurt en als coach speel ik in op het gedrag van het paard.

Metaforen

In de Equine Assisted Coaching ® maken we tijdens de geboden activiteit en dankzij de interactie met het paard gebruik van metaforen. We kunnen een brug slaan naar allerlei situaties uit het dagelijks leven.

Hoe leid jij het paard van A naar B? En wat zegt dat over jouw stijl van leiding geven op kantoor? 

Durf jij de teugels te laten vieren? Ook als het paard misschien niet de weg kiest die jij voor ogen hebt? En hoe ziet dat eruit in jouw gezin?

Met beide benen op de grond

Een coachsessie vindt altijd plaats NAAST en dus niet op het paard.*  Ervaring met paarden of paardrijden is niet nodig.

*een uitzondering hierop is Anders Leren Met Paarden (zie homepage) waarbij het rijden op het paard bewust wordt ingezet ten behoeve van de samenwerking tussen de linker en de rechterhersenhelft van het kind, door de schommelende bewegingen tijdens het lopen van het paard