Sluit je aan bij Club Krachtvoer!

Club Krachtvoer is er voor jou!

Zijn er dingen die je graag beter wil kunnen? Heb je nog wat persoonlijke leerdoelen? Ben je verlegen? Laat je je op de kast jagen? Heb je snel de neiging om ineens heel boos te worden?

Vind je het moeilijk om vragen te beantwoorden? Ben je gepest en vind je het nu lastig om op een ander te vertrouwen, of juist op jezelf? Ben je snel zenuwachtig?

Bof jij even met Club Krachtvoer! Want dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die je kunt aanpakken. Je kunt dit veranderen als je wil. En de paarden helpen je een handje. Op een leuke manier ook nog want we borstelen, doen spelletjes en ondertussen leer je van alles.

Blog

Ik schrijf regelmatig een Club Krachtvoer blog met daarin de mooie ervaringen die de kinderen en jongeren opdoen bij de club.

44. Haar wereld

7 jaar is ze. Ze heeft autisme, een verstandelijke beperking en een ongelooflijk sterke eigen wil! Ze komt naar de paarden, elke donderdag een halfuur,

Lees verder »

43. Mama

Ze wilde het takje meenemen. Hoe vaak ik ook zei dat het takje in het bos bleef, zij hield vol dat ze het takje wilde

Lees verder »

Club Krachtvoer is in  2020 in het leven geroepen om kinderen en jongeren van speciaal onderwijs extra tools te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Het is een initiatief geweest van EquiLateral Kindercoaching in samenwerking met De Onderwijsspecialisten en Circustheater Stoffel en met grote dank aan fonds Kind en Handicap van wie we een mooi bedrag hebben mogen ontvangen om het project in de praktijk te kunnen brengen.

Inmiddels staat Club Krachtvoer op zichzelf en is het een samenwerking geworden tussen EquiLateral en Lichtenbeek in Arnhem. We maken dankbaar gebruik van de paarden van de Bio Manege

Club Krachtvoer - EquiLateral - Circustheater Stoffel

Circustheater Stoffel is gespecialiseerd in het speels begeleiden van bijzondere mensen die vanwege hun kwetsbaarheid extra behoefte hebben aan succeservaringen. Hiervoor maken ze gebruik van circustheater. Het theater is geen doel op zich maar een middel om uitdagingen aan te gaan en om het zelfvertrouwen te vergroten en het zelfbeeld te versterken. Sinds 2015 zijn ze als gecontracteerd zorgaanbieder actief in de elf gemeenten van regio Centraal Gelderland.

De Onderwijsspecialisten betreft een grote scholenorganisatie in de regio Gelderland. De Onderwijsspecialisten (DOS) hebben meer dan 25 scholen, waarvan het grootste gedeelte zich bevindt in en om Arnhem.

DOS hecht grote waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen, zowel op sociaal-emotioneel gebied als ook op cognitief en lichamelijk vlak. Ze willen hen helpen om hun mogelijkheden vergroten, gericht op doorstuderen of een toekomstige werkplek maar ook gericht op wonen, werken en leven. DOS onderscheiden zich door hun geïntegreerde kennis van onderwijs, gedrag en zorg.

Samen

Samen met deze twee inspirerende en motiverende partijen wilde ik met EquiLateral bijdragen aan de ontwikkeling en persoonlijke groei van de kinderen en jongeren. Eigenlijk heeft Equilateral met de inzet van de paarden hetzelfde doel voor ogen als Circustheater Stoffel met hun bijzondere aanbod. En daarom zijn we in juni gestart met een pilot van 21 weken, waarin we op verschillende locaties paardencoaching hebben geboden aan bijzondere kinderen en jongeren in de omgeving van Arnhem. Deze kinderen en jongeren ervaren vaak nu al maar zeker later in de loop van hun leven problemen op verschillende leefgebieden, zoals wonen, werken of dagbesteding, financiën, sociale contacten, psychisch en lichamelijk welbevinden en zingeving.

De Onderwijsspecialisten heeft binnen het schoolaanbod reeds aandacht voor ondersteuning op deze gebieden en wilde deze ondersteuning graag uitbreiden omdat het juist bij deze doelgroep de slagingskans op de genoemde leefgebieden vergroot. Hoe eerder in het leven je hiermee kunt oefenen binnen een veilige setting, hoe makkelijker je later gebruik kunt maken van de verworven vaardigheden. Dankzij de paarden konden we een hele veilige oefensetting bieden waarin zowel kinderen als jongeren zich de nodige vaardigheden eigen kunnen maken en waarin ze bewustzijn kunnen ontwikkelen op het gebied van de positieve en negatieve gevolgen van hun ‘interventies’.

Wat doen we dan nu?

Op de Bio manege in Arnhem hebben  we een aantal kinderen die wekelijks  naar de paarden komen. Met hen doen we activiteiten met de paarden. Soms is het heel direct met een paard en soms is het alleen in de buurt van een paard, waardoor het paard zelf de keuze heeft om zich er al dan niet mee te bemoeien.

We borstelen en wandelen, we lopen parcourtjes en we werken leervragen uit. Speciale situaties beelden we uit of we geven er uiting aan met behulp van materiaal zoals pionnen, knuffels, spelmateriaal. Voor sommige kinderen werkt het paard als een soort spiegel en voor een ander is het paard veel meer een maatje waardoor iemand ineens wel iets kan of durft wat hij zonder niet zo makkelijk zou doen.

De paarden helpen hoe dan ook! We leren van ze, vergelijken ze met mensen, onderzoeken de verschillen en overeenkomsten en natuurlijk maken we heel graag gebruik van hun hoge aaibaarheidsfactor!

Nog meer weten?

Ik ben heel laagdrempelig bereikbaar. Bel, mail of app zodat ik je vragen kan beantwoorden! 06 2907 1731

maaike.rijpstra@gmail.com

P.S. als paardencoach ben je nergens zonder goed materiaal. En omdat Nedlandic ons project een warm hart toedraagt, kregen we een fantastische korting aangeboden op onze bestelling. Daar worden we blij van! Bedankt Nedlandic.nl