15. Fantasievakantie

Weet je, dat je je jezelf best gemakkelijk kan helpen om je fijner te voelen? Dat is natuurlijk alleen maar ‘best gemakkelijk’ als je nog niet razend boos bent. Maar als je nou voelt dat je een klein beetje aan het piekeren bent, of een vleugje boosheid voelt in je lijf, of alleen maar een vervelend gevoel, probeer dan dit eens:

Ga zitten, op je bed, op het gras, op de bank…. kies een plekje waar jij wel even met je ogen dicht kunt blijven zitten. Sluit je ogen en kijk eens of het je lukt om je voeten te voelen op de grond. Lukt dat niet? Stamp dan eens even met die voeten op de grond. Of zit je misschien in kleermakerszit? Voel dan je handen en klap erin als je het moeilijk vindt. Adem dan een keertje diep in en diep weer uit en dan: 

Denk dan aan de plek waar je het allerliefste op vakantie zou willen zijn. Misschien het strand, een meertje of de zee? Fantaseer eens dat je er zit, dat je de zon voelt schijnen, de meeuwen hoort krijsen en dat je moeder net een ijsje voor je aan het halen is. Kun je, met een beetje fantasie, het zand tussen je vingers voelen? Hoe ruikt het op die plek waar je bent? Wie zijn er met je mee? Hoe warm is het er en wat zie je allemaal om je heen (nee nee, houd je ogen gesloten bij deze vraag)

Ik deed deze oefening in de bak bij Grietje samen met Liam. Terwijl ik hem vragen stelde over wat hij zag, rook en voelde, werd de glimlach op zijn gezicht steeds groter. Aan het begin vond hij het nog een klein beetje gek maar uiteindelijk was hij ontzettend aan het genieten van die fijne fantasie-vakantie.

Wist je dat je hersenen niet snappen of iets echt is of dat het alleen maar in je hoofd zit? Zo werkt dat ook met piekergedachtes: als jij aan iets vervelends denkt, dan denkt je hoofd dat het echt is en die geeft een vervelend gevoel door aan je lijf. Maar omgekeerd geldt dus ook: als je aan iets leuks denkt en je fantaseert het even tot iets heel echts, dan denkt je hoofd óók dat dat waar is en dan geeft ie fijne signalen af aan je lijf.

Zoals je al las, hielp ik Liam met de oefening door hem vragen te stellen. Hierdoor werd het makkelijker voor hem om het allemaal voor zich te zien. Wil jij het ook eens proberen? Vraag dan je vader of moeder om hulp. Als zij jou vragen stellen over het uitzicht, de geluiden en wat je allemaal ruikt en voelt, dan is het nog makkelijker om het allemaal echt te laten lijken.

Tip: als je het vaker oefent, wordt het ook steeds makkelijker en kan het je ook helpen om rustiger te worden als je boos verdrietig of gespannen bent!

Nog een tip: misschien houd je helemaal niet van het strand. Dit was zomaar een voorbeeld. Kies iets waar jij blij van wordt.

Geef een reactie