16. Alarmsysteem

We hebben allemaal een soort alarmsysteem in ons zitten, van binnen. En dat alarmsysteem staat automatisch aan en het scant de hele dag of je veilig bent. Superhandig!  We hebben dat eigenlijk het grootste deel van de tijd niet door omdat ons alarmsysteem het allemaal zelf regelt. Zo regelt het bijvoorbeeld ook je hartslag, je ademhaling, of dat je met je ogen knippert. We kunnen het niet zelf aan of uitzetten. We kunnen niet denken “zo, nu zet ik mijn hartslag even op 80 want dat lijkt me fijn” Ja, we kunnen het wel denken maar niet zelf regelen.

Dat ons alarmsysteem dat zelf doet is vaak ontzettend makkelijk. Stel je maar eens voor dat je de straat wil oversteken en dat er ineens een auto snoeihard aan komt rijden. Dan spring je nog net op tijd terug op de stoep. Nou, dat heb je dus te danken aan je alarmsysteem. Want als je hersenen dat hadden moeten bedenken, dan hadden ze dat van alle kanten willen bekijken en nou, dan was de auto al lang voorbij gereden voor je welke beweging dan ook had kunnen maken.

Als jij bij mij komt voor coaching, vertel ik je hierover en doen we het alarmsysteem-spel samen met het paard om je het te laten begrijpen. Daarna leer ik je hoe je zo voor je alarmsysteem kunt zorgen, dat hij optimaal voor je werkt. Je kunt het misschien niet allemaal zelf regelen, maar je kunt hem soms wel een beetje helpen. En als je je alarm helpt, help je jezelf. Want dan voel je je fijner, rustiger en kan je beter vertrouwen op jezelf. Hoe klinkt dat?

Kijk, met Gijs ben ik er al aan begonnen. En dan voelt hij zich dus blij! Maar dat is wel een beetje valsspelen want van pony Grietje wordt Gijs sowieso hartstikke blij!

Wil je meer weten over je alarmsysteem? Volgende keer vertel ik over de 3 verschillende standen.

Geef een reactie