17. Alarm slaan of niet?

Vorige keer vertelde ik je over het alarmsysteem. Ik vertelde dat jouw persoonlijke alarm eigenlijk 3 standen heeft. Die standen zijn de reacties die er komen op wat jij meemaakt, zonder dat je er echt wat aan kunt doen. Ik leg ze je uit. Ik heb ze ingedeeld op kleur, dat helpt om het te onthouden.

Eerst heb je groen. Dan voel je je fijn, blij, tevreden en rustig. Alles gaat goed.

Dan heb je rood. Dan gebeurt er iets wat je eng vindt. Je schrikt ergens van, of je bent zenuwachtig. Je alarmsysteem zegt dat je nu moet vechten of vluchten. Dat hoeft niet zo letterlijk te zijn. Misschien heb je met je hoofd niet eens door dat je het eng of spannend vindt maar als je goed naar je lijf luistert, dan kun je wel voelen dat je onrustig wordt. Je kan je handen bijvoorbeeld niet stil houden, of je kan niet meer stil blijven zitten op je stoel.

Tot slot heb je nog blauw. Dan gebeurt er iets dat je zo eng of spannend vindt, dat je niet meer weet wat je moet doen. Je verstijft of ‘bevriest’, je kan of wil niet meer bewegen, of je weet ineens niet wat je wil zeggen, of soms lukt het gewoon niet eens om te praten. Als je niet meer weet wat je moet doen of zeggen, noemen we dat ook wel een ‘black-out’ Heb je daar wel eens van gehoord misschien?

Als je van groen naar rood gaat en je weet nog niet goed hoe je voor je alarm kunt zorgen, dan is dat best zwaar. Het is dan namelijk helemaal niet makkelijk om je weer fijn te voelen. Ken je dat? Ik zelf ken dat zeker! En als je dan ook nog van rood in blauw terecht komt, nou dan voel je je pas echt niet fijn. Dan lijkt het soms onmogelijk om ooit weer in groen te komen.

Maar je kunt dus leren om goed voor je alarmsysteem te zorgen! En dan wordt het makkelijker voor je om op tijd te stoppen en dan kun je makkelijker omkeren en terug naar groen gaan. Daar waar je je fijn voelt, ontspannen.

Grietje de pony helpt ons om dit beter te leren. Paarden weten namelijk zelf meestal heel goed hoe ze spanning kwijt kunnen raken en hoe ze zich fijn kunnen voelen. Soms moeten ze even bokken en springen. Maar bijna altijd weten ze wanneer het genoeg is en wanneer ze weer lekker fijn in de kudde kunnen genieten van het gras en de zon.

Zie je op de foto de rode hoepels? Na dit verhaal weet je beter waarom die kaartjes in de rode hoepel liggen denk ik. En zo niet, dan leg ik het je met alle liefde uit! Hoe zou jij beter voor je alarmsysteem kunnen zorgen? Heb je al ideeën?

Geef een antwoord