11. Phalacrocorax Carbo

Ik sta in de tuin. Het is warm en zonnig. De hond aan mijn voeten en de katten spoken links en rechts van ons.

Ik hoor een soort plons, een blub achter me in het water en met een vertraagde reactie keer ik me om en kijk want… ja! Een aalscholver! Hij komt net weer boven. Stokstijf blijf ik staan, in de hoop dat hij me aanziet voor een deel van de schutting. En dat lijkt inderdaad te gebeuren: hij kijkt om zich heen, ziet er niet geschrokken uit, zwemt nog even boven water. lijkt te overwegen of hij links of rechts zal gaan en duikt dan weer onder. Ik blijf kijken. Tientallen meters verderop zie ik hem weer boven komen. Weer onder, en meer van hetzelfde. Inmiddels is hij te ver weg om nog echt van hem te kunnen genieten.

Aalscholvers, ik vind ze zo fascinerend! Ik ben van ze gaan houden en ik ben ze gaan observeren. Zwart, grijze kop, gele vlek, lange scherpe snavel met een stevige haak op t puntje. Er is per vogel zo veel verschil in detail. De aalscholver, ook wel de waterraaf genaamd. Dat kan geen toeval zijn want met de raaf heb ik ook heel wat!

De aalscholver, de schollevaar: vissers houden niet van ze. De vissers zien ze als hun concurrenten en misschien was het zelfs nog vorig jaar dat er overwogen werd om aalscholvers af te schieten zodat de sportvissers (ja echt!) genoeg te vissen hadden. Toen de wereld nog krom was…

En waarom blijven ze me vandaag dan extra bij? Er gebeurt iets van binnen nu ik hem onder zie duiken en boven zie komen. En meer dan alleen dat geluksgevoel omdat hij zo verrekte dichtbij zat.. Er hangt meer aan vandaag, iets symbolisch.. Hij duikt onder en komt weer boven, blijft het zingen in mijn hoofd. Hij duikt onder en komt weer boven.

Net als wij nu doen. We duiken onder in ons huis en komen boven om voor eten te zorgen. Soms voor onszelf, soms voor een ander. We komen boven om te zorgen, we duiken onder om te overleven. Krachtig, kunstig, doorweekt, opdrogen en bijkomen. En dan weer verder.

Ik droom van de tijd waarin we weer uitgebreid op de lantaarnpalen kunnen zitten zonnen. Niet uitgeput en omdat we niet anders kunnen. Nee warm, zonnig, ontspannen wegdromend. Voldaan en met een lijf vol energie en inspiratie. Genietend van de vrijheid.

Geef een antwoord